Budete potrebovať:
1 hrnček kvalitnej tmavej čokolády (cca 150g)
1/2 hrnčeka čistého mandľového masla
slaný karamel
NA SLANÝ KARAMEL
200g cukru
90g masla
125g sladkej smotany na šľahanie
1/2-1 KL soli
Postup :
Najprv si nachystáme si slaný karamel.
Nasucho na panvici úplne rozpustíme cukor na strednom plameni a keď bude komplet tekutý tak pridáme maslo a miešame, až kým sa karamel krásne spojí. Môže to vyzerať ako nemožná úloha, ale po chvíli miešania sa hmota NAOZAJ spojí. V ďaľšom kroku naozaj pomaličky prilievame smotanu izbovej teploty, stále miešame, karamel nám silno bublinkuje. Necháme minútku dve prebublať a odstavíme z plameňa. Nakoniec pridáme soľ podľa chuti - 1/4 KL karamel bude jemne slaný, pri celej KL bude výrazne slaný. Karamel nám stuhne ako bude chladnúť. Skladujeme v skle v chladničke asi mesiac.
Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu, vmiešame do nej mandľové maslo. Do malých košíčkov dáme asi jednu čajovú lyžičku čokoládovej zmesi a dáme zachladiť. Teplý karamel si preložíme do zdobiaceho vrecúška a do každého košíčka nastriekame asi pol lyžičku karamelu. Necháme chvíľu zachladiť a už len doplníme po lyžičke čokoládovej zmesi a dozdobíme každý košíček. Ja som použila domáci prírodou farbený kokos, cukrové hviezdičky a prírodou farbenú cukrovú posýpku, môžete ale použiť aj drvené oriešky, či pofŕkať bielou čokoládou :)
Pralinky skladujte v chlade.
]]>
Budete potrebovať:
500g špaldovej múky
200g jemne pomletých mandlí
štipka soli
150g práškového cukru
šťava z 1 citróna
3 žĺtka
1 celé vajíčko
250g studeného masla
Postup:
Studené maslo si nastrúhame na veľkých slzách (môžeme ho dať pred strúhaním ešte viac zachladiť na 30 minút do mrazničky) a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Vypracujeme elastické cesto, ktoré si zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 6 hodín (ja nechávam aj niekoľko dní). Pred pečením cesto vytiahneme z chladničky a necháme chvíľu na linke, aby povolilo. Rozvaľkáme na tenko (vaľkám ho pod fóliou) a vykrajujeme koláčiky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180C cca 6-8 minút, podľa hrúbky cesta. Necháme vychladnúť na plechu a spájame zohriatym kyselkavým džemom.
]]>
Budete potrebovať
400g múky
200g práškový cukor
10g sušený zázvor
10g Salajka
2PL oleja
3 celé vajíčka
Postup:
Vajíčka si vyšľaháme s cukrom, postupne zašľaháme olej, zázvor a salajku. Nakoniec po častiach zapracujeme múku. Cesto si rozvaľkáme na jemne pocukrovanej doske a vyváľame na hrúbku cca 5mm. Vykrojíme si zázvorníky, poukladáme na papierom vystlaný plech a necháme takto na plechu sušiť 10-12 hodín. Počas sušenie môžeme zázvorníky otočiť, aby sa presušili aj zo spodnej strany, ale nie je to nutné. Zohrejeme si rúru na 160C a zázvorníky pečieme do ružova cca 12-15 minút, v závislosti od ich veľkosti. Nech vám chutia!
]]>PS. malý sklenený pohárok s domácou posýpkou môže byť aj milý darček
Budete potrebovať
strúhaný kokos
prírodné farbivá
Pri farbení máte viacero možností. Úplne najjednoduchšie je to s použitím hotových prírodných práškových farbív zo sušenej zeleniny, ovocia, korenín. Tieto si môžete kúpiť v obchodíku so zdravou výživou alebo objednať cez internet.
žltá - kurkuma
ružová - prášok z cvikle
modrá - spirulina prášok
zelená - vznikne vám zmiešaním žltej a modrej (alebo matcha prášok)
fialová - vznikne vám zmiešaním ružovej a modrej
oranžová - vznikne vám zmiešaním žltej a ružovej
Super je, že intenzitu farby si volíte sami tým, koľko prášku použijete. Môžete si tak vytvoriť posýpkové "ombré" od jemne ružovej až po úplne sýtu magentovú ... to ocení každý perníkový jednorožec :)
Ďalšou alternatívou je použitie ovocných a zeleninových štiav.
žltá - šafrán
oranžová - mrkva, sladké zemiaky
ružová - jahody, maliny
zelená - špenát
modrá - červená kapusta a štipka sódy bikarbóny
červená - kápia
fialová - čučoriedky
tmavá tyrkysová - čučoriedky a štipka sódy bikarbóny
S farbami sa môžete hrať, miešať ich, pridať do každej štipku sódy alebo kvapku citrónu a nechať sa spolu s deťmi prekvapiť nečakaným odtieňom.
Postup
Výroba poskýpky je úplne jednoduchá. Ak použijete práškovú farbu, tak ju rozmiešajte v kávovej lyžičke vody a nasypte strúhaný kokos. Odporúčam nasypať ho na začiatku radšej menej a postupne prisypať toľko, aby bol poriadne obalený farbou. Potom už len kokos rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a dajte sušiť do rúry na 45 stupňov (alebo v lete na slniečko). Ak máte sušičku ovocia, usušte kokos v nej.
Ak použijete ovocie alebo zeleninu, stačí vým 1-2 kávové lyžičky. Maliny a čučoriedky odporúčam najprv povariť a potom len pretlačiť šťavu cez sitko. Ďalší postup je úplne rovnaký ako pri práškových farbách.
]]>
Do týchto muffinov som nepridala žiaden rafinovaný cukor, sú sladené medom, ale vy môžete použiť také sladidlo, ktoré vám najlepšie vyhovuje. Receptu nijako neublíži ho osladíte javorovým, čakankovým, ďatlovým alebo ryžovým sirupom či cukrom.
Muffiny sú jemnučké, nie príliš sladké a viem si ich predstaviť namáčať do jogurtu alebo domáceho pribináčika.
Budete potrebovať
1 hrnček hladkej (špaldovej) múky
Postup
Vo väčšej mise poriadne premiešame všetky mokré suroviny - vajíčka, jogurt, olej, med a tekvicové pyré. V menšej mise premiešame všetky suché suroviny - obe múky, prášok do pečiva, sódu, soľ, perníkové korenie. Suchú zmes nasypeme do mokrej a premiešame tak, aby sa všetko dobre prepojilo, no nechceme cesto miešať príliš dlho a intenzívne.Formu na 12 muffinov vymastíme a vysypeme múkou alebo vyložíme papierovými košíčkami a cesto do nich rozdelíme. Pečieme cca 25-30 minút v rúre vyhriatej na 175C. Prepečenie si radšej skontrolujte špáratkom. V mojej hliníkovej forme sa vždy pečú o čosi kratšie :)
]]>
Tentokrát sme ale skúsili upiecť si narodeninový mega veterník miesto viacerých klasických a musím povedať, že SUPER! S cestom sa príjemne pracuje, akurát som si neuvedomila, že po nastriekaní na plech sa cesto má tendenciu rozťahovať a veterník sa zväčšuje do naozaj veľkých rozmerov :) Nabudúce cesto nastriekam do tortovej formy a uvidím, ako sa bude správať. Základ pre karamelovú šľahačku treba určite urobiť deň vopred, aby bola istota, že sa dobre vyšľahá a rovnako deň vopred sa dá pripraviť aj základ pre vanilkový krém. V deň D sa potom už len vyšľahá šľahačka, krém, rozkrojí korpus a naplní.
Budete potrebovať:
KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA
500ml smotany na šľahanie
6PL cukru
KORPUS
240ml voda
115g maslo
150g múka
4 väčšie vajíčka
VANILKOVÝ KRÉM
600ml plnotučné (iné) mlieko
6 žĺtok
1 balíček vanilkového pudingu
2 PL kopcovité múky
100g masla izbovej teploty
práškový cukor podľa chuti - nám stačilo 7 polievkových lyžíc
ČOKOLÁDOVÁ GANACHE
150ml šľahačkovej smotany
<Postup:
Najprv si pripravíme základ pre karamelovú šľahačku, je potrebné začať deň vopred, aby sme mali istotu, že šľahačka sa dobre vyšľahá. Vo vyššom hrnci si na strednom ohni upálime cukor na karamel a medzitým si ohrejeme šľahačku v inom hrnci na bod varu. Akonáhle je karamel tehutý tak k nemu postupne prilievame horúcu šľahačku, bude to dosť peniť. Miešame, až kým sa nám v šľahačke karamel postupne nerozpustí, necháme vychladnúť a šupneme do chladičky do ďaľšieho dňa.
V druhom kroku si upečieme korpus z odpaľovaného cesta.Do kastrólika dáme vodu a maslo, rozpustíme. Kastrólik dáme dole z ohňa a prisypeme naraz všetku múku a miešame. Vrátime na plyn a stále miešame, až kým nám nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa dobre odlepuje od stien kastrólika a varešky a na dne kastrólika sa vytvorí biely povlak. Trvá to asi 3-5 minút. Cesto preložíme do misy, chvíľku počkáme aby nebolo úplne horúce a postupne po jednom elektrickým šľahačom zašľaháme celé vajíčka. Vznikne žlté lesklé cesto, ktorým naplníme zdobiace vrecko a na papier na pečenie nastriekame veľký veterník. Pečieme 45-55 minút na 200 stupňov spodný a horný ohrev, nikdy nie teplovzdušne. Počas pečenia nesmieme rúru otvoriť. Ked bude mať korpus peknú hnedo-ružovú farbu je hotové. Rúru vypneme, ale korpus v nej ponecháme, do dvierok rúry vopcháme varešku a korpus necháme takto pomalinky vychladnúť. Do korpusu môžeme aj pár krát pichnúť ihlicou, aby vnútri nezostala vlhkosť.
V treťom kroku si pripravíme základ pre vanilkový krém. V miske si poriadne premiešame 200ml mlieka, 6 žĺtok, 1 balíčk vanilkového pudingu a 2 kopcovité lyžice múky. Miešame poriadne habarkou, aby nezostali v zmesi žiadne kúsky nerozmiešanej múky. Zatiaľ si zvyšných 400ml mlieka zahrejeme na bod varu a vtedy doň vlejeme žĺtkoú zmes. Stále miešame metličkou, aby nám nevznikli hrudky, až pokiaľ nám krém nezhustne. Potom máme 2 možnosti - bud hrniec hneď položíme do drezu s ľadovou vodou a za občasného miešania necháme vychladnúť, alebo ho preložíme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou ktorú dáme priamo na krém (aby sa nevytvorila koža) a necháme vychladnúť. Vychladnutý a prikrytý krém odložíme do chladničky.
V deň D si z chladničky vyberieme 100g masla, ktoré necháme zmäknúť, pridáme práškový cukor a elekrickým šľahačom vyšľaháme do svetlého krému a postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý pudingový základ a šľaháme, kým nezískame krásny, lesklý vanilkový krém. Krém preložíme do zdobiaceho vrecka.
Korpus si pozdĺžne prekrojíme a na spodok z vrecka nastriekame vanilkový krém - môžeme ho tam inak namazať aj stierkou, nemusíme použiť zdobiace vrecko. Odložíme do chladničky a vyšľaháme si karamelovú šľahačku. Môžeme pridať aj 1 stužovač, ak máme obavy, aby sa moc neroztekala. Šľahačku navstvíme na krém a zase odložíme do chladničky.
Pripravíme si čokoládovú ganache - 150ml šľahačky privedieme k bodu varu, nasypeme 150g tmavej čokolády (50%), prikryjeme pokrievkou a počkáme 2 minútky. Potom metličkou rozmiešame na lesklú ganache, ktorú necháme vychladnúť za občasného premiešania. Ganache nalejeme postupne na krémeš a máme hotovo! Ten už môže v chladničke čakať na svoj čas.
]]>
Budete potrebovať
1,5 hrnčeka múky (používam mix celozrnnej a hladkej)
50g kvalitného kakaa
1ČL prášku do pečiva
1ČL sódy bikarbóny
1ČL škorice
vanilka
štipka soli
100g cukru
190g mlieka
80g oleja
120g jablkovej (inej ovocnej) presnidávky
3 hrušky
Na polevu
čoko ganache - 60g čokolády (kvalitnej aspoň 50%) + 70g sladkej smotany
karamel - 200g cukru, 90g masla, 125g sladkej smotany (0,5KL soli ak chcete slaný karamel)
Postup
Do väčšej misy si preosejeme múky, kakao, prášok do pečiva a sódu. Pridáme soľ, škoricu, vanilku a cukor a dopre premiešame.
V menšej miske si zmiešame mlieko, olej a presnidávku. Modrú zmes nalejeme do suchej a premiešame tak, aby sa všetky suroviny dobre spojili. Cesto nechceme miešať príliš dlho a intenzívne.
Formu na biskupský chlebík (25x11cm) vyložíme papierom na pečenie a vylejeme do mej cesto. Hrušky poprášime múkou a zapichneme do cesta.
Chlebík pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C asi hodinu (treba kontrolovať prepečenie špáratkom).
Keď nám chlebík úplne vychladne, môžeme ho poliať čoko ganache a pofŕkať karamelom.
Príprava čoko ganache - smotanu si zohrejeme na bod varu a vylejeme ju na nalámanú čokoládu. Počkáme minútku a vymiešame krásnu lesklú ganache.
Príprava (slaného) karamelu - nasucho úplne rozpustíme cukor na strednom plameni a keď bude komplet tekutý tak pridáme maslo a miešame, až kým sa karamel krásne spojí. Môže to vyzerať ako nemožná úloha, ale po chvíli miešania sa hmota NAOZAJ spojí. V ďaľšom kroku naozaj pomaličky prilievame smotanu izbovej teploty, stále miešame, karamel nám silno bublinkuje. Necháme minútku dve prebublať a odstavíme z plameňa. Nakoniec pridáme soľ podľa chuti - 1/4 KL karamel bude jemne slaný, pri celej KL bude výrazne slaný. Karamel nám stuhne ako bude chladnúť. Skladujeme v skle v chladničke asi mesiac.
]]>Budete potrebovať (na 2 waffle)
1 vajíčko
1/2 hrnčeka múky
1/3 hrnčeka mlieka
1/4čl soli
1/4čl prášku do pečiva
1/4čl sódy bikarbóny
1,5PL masla
2 plátky syra
2 plátky šunkyMôžete pridať jarnú cibuľku, pažítku, opečenú slaninku podľa chuti.
Postup
Vyšľaháme si vajíčko a potom doň prišľaháme postupne maslo, mlieko, soľ, múku a nakoniec zamiešame nakrájanú šunku a syr a už len upečieme waffle.
Budete potrebovať
3/4 šálky vody
1/4 šálky jogurtu (kravského alebo vegánskeho)
1/4 šálky oleja
1 PL jablčného octu
1čl vanilky
1 šálka špaldovej múky
1/4 šálky kvalitného kakaa
1/2 šálky hnedého cukru
1/2 šálky mini čokoládových čočiek
1/4 čl soli
1/2 čl prášku do pečiva
1/2 čl sódy
orieškové maslo (nám v nich chutí slowtella)
Pár mashmallows na pavúčie siete
Postup
Zohrejeme si rúru na 170C. Zmiešame prvých 5 surovín a počkáme 10 minút. V inej mise zmiešame zvyšok surovín a vlejeme mokré do suchého, jemne premiešame, kým sa suroviny spoja a postupne naplníme 12 muffinový plech vyložený papierovými košíčkami, alebo vymastený a vysypaný múkou. Do každého muffinu môžeme pridať za lyžičku orieškového masla. Pečieme cca 25 minút.
Ak chceme muffinky dekorovať, pár mashmallows si roztopíme v mikrovnke alebo nad parou, pridáme kvapku vody a lepivú hmotu medzi prstami natiahneme a nalepíme ma muffiny.
Dobrú chuť.😋
]]>Budete potrebovať
ryžový papierNajprv si uvaríme podľa návodu ryžové cestoviny. Zlejeme, prelejeme studenou vodou a pridáme lyžicu sézamového oleja a premiešame.
Nakrájame si zeleninu a bylinky, pripravíme si omeletu, nakrájame tofu, nachystáme mäsko alebo krevety ako ich máme radi.
Plytkú misu si naplníme vodou a ponoríme do nej ryžový papier na pár sekúnd kým zmäkne (nechce aby bol príliš rozmočený). Plát preložíme na suchú utierku alebo krájaciu dosku a do spodnej tretiny naložíme plnku - začíname mäkkými potravinami, aby sme si ori rolovaní neroztrhli ryžový papier. Kombinácie ako má kto rád ;) Plnky netreba dávať priveľa. Keď máme hotovo, preložíme najprv papier po oboch bočných stranách plnky tak, aby sa nám v strede nad plnkou na seba prilepil a potom preložíme časť plátu cez plnku a pomaly rolujeme. Jemne tlačíme a zaťahujeme rolku, aby v nej nezostalo zbytočne veľa vzduchu. Tadaaaaá ... hotovo.
Spring rolls je najlepšie jesť čerstvé, prípadne ich môžete uložiť do vzduchotenej krabičky a odložiť do chladničky, aby sa ryžový papier nevysušil.
Príprava omáčky je jednoduchá - roztlačíme cesnak a pridáme všetky ostatné ingrediencie a poriadne premiešame. Odporúčam omáčku podávať zohriatu, všetky suroviny sa teplom prepoja a bude krásne krémová 👍
Keď chcete vyskúšať aj sladkú verziu roliek, uvarte si ryžu v kokosovom mlieku, jemne doslaďte (ja som použila malinový sirup) a namočený ryžový papier plňte ovocím (jahody, kiwi, banán, mango, ananás), pridajte lístky čerstvej mäty a zarolujte rovnako ako u slanej verzie.
]]>
Budete potrebovať:
1 plát Lavaš
250g hrudkovitý tvaroh
250g jemný krémový tvaroh
2PL kukuričný škrob
vanilka
sladidlo podľa chuti (ja dávam cca 2-3PL práškového cukru)
maslo, višňový džem na potretie (môžete vynechať)
višne
vajíčko na potretie
Postup:
Plát Lavašu si rozprestrieme a jednu polovicu ľahko potrieme rozpusteným maslom, druhú višňovým džemom (tento krok môžete kľudne aj vynechať). Plát preložíme napoly (aby maslo a džem zostali dnu).
V mise premiešame oba tvarohy, pridáme škrob, vanilku a osladíme podľa chuti. Dobre vymiešame a rovnomerne navrstvíme na preložený plát Lavašu. Na tvaroh rozložíme višne a Lavaš zvinieme ako štrúdľu. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180C cca 25minút (kým povrch nie je krásne zlatavý). Nechám vychladnúť, môžeme poprášiť práškovým cukrom. Nech chutí <3
]]>Jedlé oči si samozrejme môžete kúpiť aj v obchode, ale ak sa Vám niekedy bude chcieť aj s deťmi zabaviť a zaexperimentovať si trošku, môžete si skúsiť takéto oči pripraviť aj sami doma.
Na ich výrobu môžete použiť viacero surovín a zreničky môžete zafarbiť viacerými spôsobmi.
Základný recept na cukrové oči
1 menšie bielko
1 a 1/3 hrnčeka práškového cukru
Bielko s cukrom šľaháme asi 4-5 minút. Potrebujeme dosiahnuť hmotu vláčnu, dosť hustú nato, aby sa nám neroztehala ale zase dosť riedku nato, aby sme vedeli tvarovať pekné pravidelné "bielka". Ak máte cukrársku špičku, použite ju na nastriekanie bielok na papier na pečenie. Ak nie, postačí Vám aj pevnejší zdobiaci sáčok, ktorému odstrihnete špičku.
Oči si môžete vymodelovať aj z marcipánu či fondánovej hmoty.
Ako na zreničky
Možností je viacero:
1. alternatíva je cukrovú hmotu zafarbiť na nastriekať na biele oči
2. alternatíva je použiť ako zreničku napríklad mini čokoládový chips, slnečnicové semiačko (aj máčané v čokoláde) či jedlú perličku
3. alternatíva je použiť potravinárske fixy na dokreslenie zreničky na bielko
Ak sa rozhodnete cukrovú hmotu zafarbiť, môžete to urobiť pomocou :
Z cukrovej hmoty si viete vyrobiť aj iné halloweenske jedlé drobnosti ako mini pavúčiky, mini netopiere, či prekrížené kosti. Nechajte sa uniesť na krídlach fantázie.
Pozn. Oči nechajte uschnúť aspoň 24 hodín, aby sa Vám dobre odlepovali od podložky.
]]>Budete potrebovať
1 plát Lavaš - arménsky chlieb (ja som použila škoricový)
3 jabĺčka
100g maku
1-2PL cukru (iného sladidla - med, ďatlový sirup, javorový či obilný sirup)
kúsok masla
vajíčko na potretie
Postup
Plát lavašu si potrieme rozpusteným maslom a preložíme napoly. Mak si pomelieme, jabĺčka nastrúhame. V miske dobre premiešame mak s jabĺčkami a podľa sladkosti jabĺk dosladíme cukrom, medom, ďatlovým, javorovým alebo obilným sirupom (ako to máte radi). Zmes rozotrieme na lavaš a zavinieme ako keď pečieme tradičnú štrúdľu. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180C cca 15-20 minút.
]]>
Budete potrebovať
3 vajíčka
Postup
Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov a štipky soli. V inej mise (utrieme) vyšľaháme spolu žĺtky, zmäknuté maslo a cukor. Potom zašľaháme tvaroh a nakoniec krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkou. Poriadne prešľaháme a už len vareškou jemne a dôkladne vmiešame sneh. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy (má tendenciu narásť, tak vyberte takú s vyššími okrajmi alebo tortovú formu). Poukadáme ovocie a pečieme cca 45-50 minút v rúre vyhriatej na 175C (ja používam program teplý vzduch). Koláčik sa Vám po tejto dobe bude ešte stále v strede “hýbať” ale tak to má byť, po vychadnutí pekne stuhne. Nech Vám chutí!
]]>
Budete potrebovať
200g nastrúhanej mrkvyHustý lekvár - ideálne povidla bez cukru
Podľa chuti - škorica, vanilka či perníkové korenie do cesta
Postup
V mise zmiešame nastrúhanú mrkvu, maslo, múku s práškom do pečiva a rukou vypracujeme cesto. Ak by sa príliš lepilo, môžete pridať trochu múky. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na hodinku.
Cesto podsypeme múkou, rozvaľkáme, nakrájame na štvorčeky a do stredu každého naložíme lyžičku hustého lekváru - najlepšie to funguje s nesladenými povidlami ❤️ Protiľahlé rožky cesta spojíme a vytvoríme tak plnené “šatôčky” Ale môžete použiť aj formičky na plnené taštičky či preložiť cesto do trojuholníka a okraje spojiť pomocou vidličky.
Pečieme v rúre predhriatej na 170C cca 20 minút. Upečené, ešte teplé môžete poprášiť práškovým cukrom.
]]>Budete potrebovať
250g polohrubej špaldovej (pšeničnej) múky (mix bielej a celozrnnej)
90g hnedého cukru (kto má rád sladšie nech dá viac)
1KL vanilky
4 vajíčka
1dcl mlieka (vody)
1dcl oleja (rozpusteného masla alebo ghee)
1čl sódy bikarbóny
1,5čl prášku do pečiva
Postup
Bielka vyšľaháme s cukrom do lesklej a hustej peny. Postupne zašľáhame žĺtka jedno po druhom, potom olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Plech vymastíme maslom (ghee) a vysypeme hrubou múkou alebo vyložíme papierom na pečenie a cesto doň nalejeme. Na vrch poukladáme čerstvé alebo mrazené ovocie a pečieme na 170 stupňoch asi 20-25 minút. Treba si odsledovať.
Ako variáciu môžeme časť cesta zafarbiť kakaovým práškom a pridať do cesta oriešky, kúsky čokolády a sušené ovocie a upiecť trebárs aj v bábovkovej forme :)
]]>
Budete potrebovať
1 šálka hladkej špaldovej (pšeničnej) múky
1 šálka špaldovej (detskej pšenicnej) krupice
1/2 šálky oleja
1/2 šálky cukru (ak máte radšej sladšie, dajte viac)
1 šálka kyslého mlieka
2 vajíčka
1KL prášku do pečiva
1KL sódy bikarbóny
1kg sliviek rozrezaných na polovice
Na posýpku
30g masla
50g mandlí (použila som plátkové, ale ideál sú drvené)
vanilka
hnedý cukor podla chuti
alebo
50g maslaPostup
Vyšľaháme si vajíčka s cukrom a postupne zašľaháme olej, kyslé mlieko a nakoniec múku a krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Plech vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou a cesto rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme nahusto slivky otočené rezom nahor a posypeme posýpkou, ktorá sa nam viac páči :) Pecieme v rúre zohriatej na 180 stupnov asi 40 minút. Treba si odsledovať špáratkom.
]]>
Budete potrebovať
2 hrnčeky múky (používam mix špaldy czr a hladkej)
2KL prášku do pečiva
1KL sóda bikarbóna
1/4KL soli
3/4 - 1 hrnček cukru
3/4 hrnčeka mlieka (rastlinného alebo kravského)
1/2 hrnčeka jogurtu (rastlinného alebo kravského)
1/4 hrnčeka oleja
1/4 hrnčeka citrónovej šťavy
Kôra z 1 veľkého chemicky neošetreného citróna
Pár kvapiek čistého citrónového esenciálneho oleja (nemusí byť)
Vanilka (nemusí byť)
Na citrónovú polevu : 1/2 hrnčeka práškového cukru a 1PL citrónovej šťavy
Postup
Vymažeme (môžeme aj vysypať) si formu na chlebíček. Vo väčšej mise zmiešame suché ingrediencie - múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, cukor. V menšej miske zmiešame mokré ingrediencie - mlieko, jogurt, olej, citrónovú šťavu, pár kvapiek esenciálneho oleja a primiešame aj nastrúhanú kôru z citróna. Pri jej strúhaní dajte pozor, aby ste ostrúhali len tú žltú vrchnú časť kôry, ktorá nie je horká. Nalejeme mokré do suchého, poriadne premiešame, vylejeme do formy a pečieme cca 50-55 minút na 175C. Prepečenie kontrolujeme špáratkom. Po upečení necháme chlebík vychladnúť na mriežke a keď chceme, môžeme ho poliať citrónovou polevou, ktorú si vyrobíme vymiešaním 1/2 hrnčeka práškového cukru s 1PL citrónovej šťavy.
]]>
Táto jemná, nie príliš sladká bábovka je jedna z nšich najobľúbenejších. Keď časť bielej múky nahradíte celozrnnou, prípadne ovsenou múkou, môžete si kúsok či dva dať bez väčších výčitiek aj na raňajky s kávičkou či kakaukom. No a ak k Vám zavíta nečakaná návšteva a vy ju náhodou budete mať upečenú, tak kopčekom čerstvej šľahačky ju pozdvihnete na seriózny dezert :)
Budete potrebovať
3 celé vajíčka
150g javorového sirupu (medu, cukru)
140g oleja (ghee)
1KL vanilky
380g špaldovej múky (kombinácia celozrnnej hladkej a bielej)
1KL sódy bikarbóny
2KL prášku do pečiva
štipka soli
400g zakysaného mlieka
100-150g čokoládové čipsy, oriešky
Postup
Vyšľaháme si vajíčka, javorový sirup (cukor či med), olej a vanilku a šľaháme, kým získame nadýchanú zmes. Potom pridáme múku zmiešanú so sódou a PDP, soľ, kyslé mlieko. Poriadne premiešame a nakoniec prisypeme čokoládu, prípadne oriešky. Vymastíme a vysypeme si formu na bábovku a pečieme v predhriatej rúre na 175 stupňoch cca 50-55 minút. Prepečenie skontrolujeme špáratkom.
]]>
Budete potrebovať
Postup
V malej miske zmiešame mokré ingrediencie, vo veľkej mise premiešame suché ingrediencie. Vlejeme mokré do suchého, miešame, kým vznikne hladké cesto. Cesto premiestnime pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka do vymazaného plechu na donuts. Pečieme 8-10 minút na 180C. Vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút odpočívať na mriežke v plechu a až potom donuts vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
Polevy
Ja som v recepte použila múku bielu špaldovú 2 hrnčeky a zvyšok som dosypala celozrnnej špaldy, ale myslím, že s múkami môžete experimentovať, pridať trebárs aj kukuričnej ak máte chuť.
Wrapy som opekala na suchej panvici, naozaj im stačí len malá chvíľka, aby Vám nestvrdli a zostali krásne jemné.
Budete potrebovať:
3 hrnčeky múky
1KL prášku do pečiva
1KL soli
1/3 hrnčeka olivového oleja
1hrnček horúcej vody
Postup:
Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, pridáme olej a horúcu vodu (nie vriacu) a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 16 častí a z každej vypracujeme malú placku. Placky zakryjeme utierkou a necháme 15-20 minút odpočívať. Potom každú placku rozvaľkáme úplne na tenúčko a opečieme na rozhorúčenej panvici cca 1 minútu z jednej a 30 sekúnd z druhej strany. Aby zostali mäkké, prikryjeme utierkou a po vychladnutí skladujeme v ziplock sáčku v chladničke alebo zamrazíme.
]]>
Tieto jahodové štvorce sú ideálne ako sladký snack alebo možno aj dezert k dobrej káve či čaju. Môžete ale aj nemusíte nakoniec štvorvce poliať cukrovou polevou, záleží ako veľmi sladké si ich budete priať.
Budete potrebovať:
1 hrnček (225ml) jemných ovsených vločiek
3/4 hrnčeka múky
1/4 až 1/3 hnedého cukru
vanilka
štipka soli
85g rozpusteného masla (kokosového oleja)
2 hrnčeky nadrobno nakrájaných jahôd
1PL kukuričného škrobu
šťava z 1/2 citróna
1PL hnedého cukru (rozdelená na 2 časti)
na cukrovú polevu - 1/4 hrnčeka (hnedého) práškového cukru a citrónová šťava
Postup:
Do väčšej misy nasypeme ovsené vločky, múku, vanilku, soľ a premiešame. Prilejeme rozpustené maslo a poriadne rozmiešame, aby nám vznikla rovnomerne maslová hmota podobná posýpke. Odoberieme z nej 1/2 hrnčeka, ktorú použijeme neskôr. Vyložíme si zapekaciu formu veľkosti cca 20x20cm papierom na pečenie a vsypeme a poriadne lyžicou utlačíme na jej spodok "cesto". Naň navrstvíme polovicu nakrájaných jahôd (1 hrnček), tie rovnomerne posypeme kukuričným škrobom a polovicou polievkovej lyžice cukru. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Navrch navrstvíme zbytok jahôd, ktoré posypeme zvyšnou polovicou polievkovej lyžice cukru. Nakoniec celý koláčik posypeme odloženou posýpkou a dáme piecť do rúry vopred vyhriatej na 190C. Pečieme cca 30-40 minút, koláčik jemne zhnedne a bude krásne rozvoniavať.
Upečené necháme môžeme pofŕkať cukrovou polevou, ktorú pripravíme zmiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy.
Štvorce nám vydržia v chladničke čerstvé asi 4-5 dní.
]]>
na 3-4 banány
1 vajíčko (ja som použila 6 prepeličích)
cca 100ml tekutiny (voda, mlieko, rastlinné mlieko)
100g múky (ja miešam špaldu bielu a celozrnnú v pomnere 1:1)
štipka prášku do pečiva a soli a škorice
Postup:
Zarobíme cestíčko, obalíme v ňom plátky banánov a na miernom ohni opečieme z oboch strán na ghee alebo inom tuku. Podávať môžeme teplé aj studené, na tanieri môžeme preliať medom, javorovým alebo ďatlovým sirupom a pridať čerstvé ovocie či orieškové maslá.
]]>
V zime robíme častejšie kváskové waffle, kde je treba cesto pripraviť deň vopred a sú vynikajúce, ale jarné slniečko a prebúdzajúca sa príroda nás vyslovene láka na niečo odľahčené a zdravé.
Tieto waffle sú super rýchle a super zdravé, pretože obsahujú v podstate len 3 základné ingrediencie - banány, ovsené vločky a vajíčko. Ozdobovať a dochucovať môžete od výmyslu sveta. Ja milujem ešte horúce waffle posypať kúskami tmavej čokolády, pridať za lyžicu mandľového masla a čerstvé ovocie. Naša dcérka je zaľúbená do kombinácie ďatlového sirupu a ovocia a manžel si waffle ozdobí poriadnym kusom čokoládového krému a pridá nakrájaný banán.
Budete potrebovať (na 5 wafflí)
2 vajíčkavaše obľúbené ovocie, med, javorový sirup, čoko nátierky či orieškové maslá
Postup
Vajíčka, banány, ovsené vločky, PDP, jedlú sódu a vanilku (škoricu) dáme do mixéra a rozmixujeme na jemné hladké cesto. Necháme 5 minút postát a potom už len pečieme vo vyhriatom wafflovači. Ozdobíme podľa nálady, chuti a fantázie.
]]>
Teraz, keď som maminou už ja, majonéza ma až tak neláka a tak keď máme chuť na vajíčkový šalát, zamiešame si tento - odľahčený, výživný a zdravší, ale stále rovnako chutný. Ak nie ste veľkí fanúšikovia cottage, môžete ho nahradiť pár lyžicami hustého smotanového jogurtu rozmiešaného s lyžičkou olivového oleja.
Budete potrebovať
vajíčka uvarené na tvrdo
Postup
Nakrájame si na drobno vajíčka uvarené na tvrdo, kúsok cibule, kyslú uhorku a zmiešame v mise s cottage cheese-om. Dochutíme horčicou, soľou a čiernym korením a podľa potreby rozriedime troškou vody zo sterilizovaných uhoriek alebo lyzicou jogurtu.
]]>Mandľové maslo má jemnú zamatovú chuť, ale ak máte radšej trebárs to arašidové, pistáciové, lieskovoorieškové alebo maslo zo slnečnicových semiačok, skúste a zameňte, sušienky bucú tak chutiť vždy trochu inak :)
Budete potrebovať
1 vajíčko
135g mandľového masla (iného orechového alebo semiačkového masla)
100g medu (iného obľúbeného sladidla)
110g zmäknutého masla
1/4 KL soli
Vanilka
1 KL sódy bikarbóny
150g múky
130g mleté ovsené vločky alebo ovsená múka
Postup
V mise poriadne rozmiešame vajíčko, med, mandľové aj obyčajné maslo a postupne zapracujeme múku, mleté ovsené vločky, soľ, vanilku a sódu. Cesto necháme 20 minút zachladiť a potom sa môžeme rozhodnúť, či chceme z cesta tvarovať guličky, ktoré rozpučíme pečiatkou, alebo cesto rozvaľkáme (najlepšie zakryté potravinovou fóliou), opečiatkujeme pečiatkami a vykrojíme sušienky. Pečieme cca 12 minút na 180C, sušienky by mali chytiť peknú zlatohnedú farbu.
]]>
Nuggetky pečiem v rúre preto, lebo vyprážané jedlá doma nepripravujeme a dcéra by ich ani nejedla. Takto sme spokojní úplne všetci :)
Budete potrebovať
kuracie prsia
smotanový jogurt
strúhanka
parmezán
soľ, korenie podľa chuti
Postup
Najprv si očistíme a nakrájame zeleninu na pečenie, dobre umyjeme, poriadne osušíme a dáme do misy. Pridáme trochu olivového oleja a poriadne premiešame, aby sa olej dostal na každý kúsok. Zeleninu premiestnime na papierom vystlaný plech na pečenie, posolíme a môžeme použiť aj obľúbené koreniny. Dáme piecť do rúry zohriatej na 190-200C.
Kuracie mäsko si nakrájame na nuggetky takej veľkosti aká nám vyhovuje. Mäsko posolíme a môžeme aj okoreniť čiernym korením. Do jednej misky vylejeme jogurt, v druhej miske zmiešame strúhanku, nastrúhaný parmezán a koreniny podľa chuti. Každú nuggetku najprv namočíme do jogurtu a potom obalíme zmesou strúhanky a parmezánu a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech vložíme do rúry kde sa už pečie zelenina a pečieme cca 15 minút, potom každú nuggetku otočíme a ešte chvíľu prepečieme. Každá rúra ale pečie inak, tak si treba prispôsobiť časy podľa tej svojej.
]]>
Budete potrebovať
250g nastrúhanej cukiny
120 nastrúhanej mrkvy
30g hrášku
30g kukurice
125g strúhaného syra
125ml mlieka alebo vody
70g smotanového jogurtu
60g olivového oleja
2 vajíčka
250g celozrnnej (špaldovej) múky
2KL prášku do pečiva
1KL sódy bikarbóny
soľ, prípadne korenie podľa chuti
Postup
Z nastrúhanej zeleniny poriadne vymačkáme všetku šťavu, najlepšiu skúsenosť mám, ak zeleninu zabalím do gázy alebo kuchynskej utierky a poriadne vyžmýkam. Potom pridáme kukuricu, hrášok, mlieko (vodu), vajíčka, jogurt, syr, olej, posolíme, okoreníme a poriadne premiešame. Zmiešame múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a postupne zapracujeme do mokrej zmesi. Silnejšou vrstvou masla si vymažeme plech pre 12 muffinov a naplníme cestom. Pečieme cca 25 minút na 180C, prípadne skontrolujeme špáratkom. Po upečení muffiny vynerieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Ak ich nechceme hneď jesť, tak najlepšie urobíme, ak ich zatvoríme do vzduchotesnej nádoby, ktorej spodok sme vyložili papierovou utierkou pre prípad, že by muffiny trochu pustili vlhkosť. Úplne perfektne sa im darí aj v mrazničke :)
]]>
Budete potrebovať
250ml teplá voda
60ml teplé mlieko
1,5 KL med
Droždie - 1,5KL sušené alebo 20g čerstvé
250g biela špalda (pšenica)
165g celozrnná špalda (pšenica)
2PL olivový olej
1,5KL soľ
Postup
Zmiešame si mlieko s vodou. Odlejeme trošku do misky, zmiešame s medom a droždím, pridáme za lyžicu múky a 5 minút necháme vzísť kvások. Medzitým si navážime ostatné suroviny do misy, pridáme kvások a hnetieme robotom cca 4 minúty, kým sa cesto nezačne odliepať od stien misy. Môžeme samozrejme spracovať aj ručne, ako nám lepšie vyhovuje. Cesto vyklopíme na jemne múkou posypanú dosku a vytvarujeme pevný bochník, ktorý vrátime do misy, zakryjeme necháme podkysnút kým zdvojnásobí objem. Potom z cesta vytlačíme vzduch, zmotáme ho do bochníka a vo vymastenej forme zase necháme nakysnúť, kým nám prelezie okraj formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 190C cca 40-50 minút. Po 20 minútach môžeme zhora prikryť alobalom, ak by moc rýchlo tmavol.
]]>