Linecké špaldové s mandľami


Linecké - máte u vás doma nejaké viac obľúbené vianočné pečivo ako linecké? U nás veru nie, toto je absolútna topka a stálica každých sviatkov (nielen tých vianočných). Mandľová múka a citrón v kombinácii s maslom a jemne orieškovou chuťou špaldovej múky je dokonalé spojenie. Tento rok sme si povedali, že linecké predsa neusia byť stále okrúhle - a použili sme na vykrajovanie toto 4-vykrajovátko a parádne sme si urýchlili prácu (a minimalizovali odrezky). Ak by sme mali doma radielko, skúsili by sme "vykrojiť" trebárs štvorčeky...ale nemáme :) Ak ho máte doma vy, vyskúšajte. 

Budete potrebovať:

500g špaldovej múky
200g jemne pomletých mandlí
štipka soli
150g práškového cukru
šťava z 1 citróna
3 žĺtka
1 celé vajíčko
250g studeného masla

Postup:

Studené maslo si nastrúhame na veľkých slzách (môžeme ho dať pred strúhaním ešte viac zachladiť na 30 minút do mrazničky) a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Vypracujeme elastické cesto, ktoré si zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 6 hodín (ja nechávam aj niekoľko dní). Pred pečením cesto vytiahneme z chladničky a necháme chvíľu na linke, aby povolilo. Rozvaľkáme na tenko (vaľkám ho pod fóliou) a vykrajujeme koláčiky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180C cca 6-8 minút, podľa hrúbky cesta. Necháme vychladnúť na plechu a spájame zohriatym kyselkavým džemom.

 


Pridať komentár