Spring rolls


Spring rolls - jarné rolky či jarné závitky. Pod týmto názvom sa skrýva ľahké a rýchle jedlo, ktoré je vhodné na obed, večeru ale aj ako desiata či olovrant. Podstata je jednoduchá - plát ryžového papiera navlhčíme vo vode a plníme od výmyslu sveta a podľa našich chutí. Vo vietnamskej kuchyni je základom roliek šalát, zelenina nakrájaná na prúžky, klíčky, bylinky a za hrsť ryžových cestovín. Rolky sa podávajú so sladkokyslou omáčkou alebo s teplou arašidovou omáčkou. Moja dcéra je na arašidy alergická, tak používam ako náhradu mandle. 

Budete potrebovať

ryžový papier 
ryžové slíže (vermicelli)
zeleninu - šalát, kapustu, mrkvu, uhorku, jarnú cibuľku, klíčky
bylinky - thajská bazalka, koriander, mäta
omeletu, mäsko, tofu, krevety ... čo vám chutí

Na omáčku : 
1/3 hrnčeka arašidového (mandľového) masla
2PL sójová omáčka
2PL javorový sirup
2PL ryžový ocot
1PL sézamový olej
2 strúčiky cesnaku
2PL voda


Postup

Najprv si uvaríme podľa návodu ryžové cestoviny. Zlejeme, prelejeme studenou vodou a pridáme lyžicu sézamového oleja a premiešame.

Nakrájame si zeleninu a bylinky, pripravíme si omeletu, nakrájame tofu, nachystáme mäsko alebo krevety ako ich máme radi.

Plytkú misu si naplníme vodou a ponoríme do nej ryžový papier na pár sekúnd kým zmäkne (nechce aby bol príliš rozmočený). Plát preložíme na suchú utierku alebo krájaciu dosku a do spodnej tretiny naložíme plnku - začíname mäkkými potravinami, aby sme si ori rolovaní neroztrhli ryžový papier. Kombinácie ako má kto rád ;) Plnky netreba dávať priveľa. Keď máme hotovo, preložíme najprv papier po oboch bočných stranách plnky tak, aby sa nám v strede nad plnkou na seba prilepil a potom preložíme časť plátu cez plnku a pomaly rolujeme. Jemne tlačíme a zaťahujeme rolku, aby v nej nezostalo zbytočne veľa vzduchu. Tadaaaaá ... hotovo. 

Spring rolls je najlepšie jesť čerstvé, prípadne ich môžete uložiť do vzduchotenej krabičky a odložiť do chladničky, aby sa ryžový papier nevysušil. 

Príprava omáčky je jednoduchá - roztlačíme cesnak a pridáme všetky ostatné ingrediencie a poriadne premiešame. Odporúčam omáčku podávať zohriatu, všetky suroviny sa teplom prepoja a bude krásne krémová 👍

Keď chcete vyskúšať aj sladkú verziu roliek, uvarte si ryžu v kokosovom mlieku, jemne doslaďte (ja som použila malinový sirup) a namočený ryžový papier plňte ovocím (jahody, kiwi, banán, mango, ananás), pridajte lístky čerstvej mäty a zarolujte rovnako ako u slanej verzie. 


Pridať komentár