Tradičné zázvorníky babky Marienky


Zázvorníky v našej rodine robievala iba moja babina Marienka a dostali sme od nej vždy pre Vianocami plnú krabicu. Ako dieťa som ich zbožňovala, páčila sa mi ich chrumkavosť (hneď po upečení sú tvrdé ako kameň a potrebujú odstáť, aby zmäkli) a jemné štipkanie zázvoru na jazyku. Poznáte ich? Nebývajú asi úplne bežnou súčasťou vianočného stola, tak ak máte chuť vyskúšať niečo iné a nepoznané, choďte do toho a napíšte mi, či vám chutia tak ako mne :o)

Budete potrebovať

400g múky
200g práškový cukor
10g sušený zázvor
10g Salajka 
2PL oleja
3 celé vajíčka

Postup:

Vajíčka si vyšľaháme s cukrom, postupne zašľaháme olej, zázvor a salajku. Nakoniec po častiach zapracujeme múku. Cesto si rozvaľkáme na jemne pocukrovanej doske a vyváľame na hrúbku cca 5mm. Vykrojíme si zázvorníky, poukladáme na papierom vystlaný plech a necháme takto na plechu sušiť 10-12 hodín. Počas sušenie môžeme zázvorníky otočiť, aby sa presušili aj zo spodnej strany, ale nie je to nutné. Zohrejeme si rúru na 160C a zázvorníky pečieme do ružova cca 12-15 minút, v závislosti od ich veľkosti. Nech vám chutia!


Počet komentárov: 2


  • Edita Ďurčová

    Nestačí piecť ich 7 minút? jedna známa má recept, v ktorom sa pečú len takto kratšie


  • Júlia Cibulková

    Skúšala som urobiť tieto zázvorniky, sú vynikajúce, mala som ah iný recept, tieto nemajú chybu,dala som aj čerstvý zázvor.


Pridať komentár