Veľká veterníková torta


Veterníky patria medzi naše najobľúbenejšie zákusky a domáce to je ešte iná liga :) Spojeniu odpaľovaného cesta, žĺtkovo-pudingovo-maslového krému a domácej karamelovej šľahačky sa máločo vyrovná <3 

Tentokrát sme ale skúsili upiecť si narodeninový mega veterník miesto viacerých klasických a musím povedať, že SUPER! S cestom sa príjemne pracuje, akurát som si neuvedomila, že po nastriekaní na plech sa cesto má tendenciu rozťahovať a veterník sa zväčšuje do naozaj veľkých rozmerov :) Nabudúce cesto nastriekam do tortovej formy a uvidím, ako sa bude správať. Základ pre karamelovú šľahačku treba určite urobiť deň vopred, aby bola istota, že sa dobre vyšľahá a rovnako deň vopred sa dá pripraviť aj základ pre vanilkový krém. V deň D sa potom už len vyšľahá šľahačka, krém, rozkrojí korpus a naplní.

Budete potrebovať:

KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA

500ml smotany na šľahanie 
6PL cukru

KORPUS

240ml voda
115g maslo
150g múka
4 väčšie vajíčka

VANILKOVÝ KRÉM

600ml plnotučné (iné) mlieko
6 žĺtok
1 balíček vanilkového pudingu
2 PL kopcovité múky
100g masla izbovej teploty
práškový cukor podľa chuti - nám stačilo 7 polievkových lyžíc

ČOKOLÁDOVÁ GANACHE

150ml šľahačkovej smotany
150g tmavej čokolády (50%)

 

<Postup:

Najprv si pripravíme základ pre karamelovú šľahačku, je potrebné začať deň vopred, aby sme mali istotu, že šľahačka sa dobre vyšľahá. Vo vyššom hrnci si na strednom ohni upálime cukor na karamel a medzitým si ohrejeme šľahačku v inom hrnci na bod varu. Akonáhle je karamel tehutý tak k nemu postupne prilievame horúcu šľahačku, bude to dosť peniť. Miešame, až kým sa nám v šľahačke karamel postupne nerozpustí, necháme vychladnúť a šupneme do chladičky do ďaľšieho dňa.

V druhom kroku si upečieme korpus z odpaľovaného cesta.Do kastrólika dáme vodu a maslo, rozpustíme. Kastrólik dáme dole z ohňa a prisypeme naraz všetku múku a miešame. Vrátime na plyn a stále miešame, až kým nám nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa dobre odlepuje od stien kastrólika a varešky a na dne kastrólika sa vytvorí biely povlak. Trvá to asi 3-5 minút. Cesto preložíme do misy, chvíľku počkáme aby nebolo úplne horúce a postupne po jednom elektrickým šľahačom zašľaháme celé vajíčka. Vznikne žlté lesklé cesto, ktorým naplníme zdobiace vrecko a na papier na pečenie nastriekame veľký veterník. Pečieme 45-55 minút na 200 stupňov spodný a horný ohrev, nikdy nie teplovzdušne. Počas pečenia nesmieme rúru otvoriť. Ked bude mať korpus peknú hnedo-ružovú farbu je hotové. Rúru vypneme, ale korpus v nej ponecháme, do dvierok rúry vopcháme varešku a korpus necháme takto pomalinky vychladnúť. Do korpusu môžeme aj pár krát pichnúť ihlicou, aby vnútri nezostala vlhkosť. 

V treťom kroku si pripravíme základ pre vanilkový krém. V miske si poriadne premiešame 200ml mlieka, 6 žĺtok, 1 balíčk vanilkového pudingu a 2 kopcovité lyžice múky. Miešame poriadne habarkou, aby nezostali v zmesi žiadne kúsky nerozmiešanej múky. Zatiaľ si zvyšných 400ml mlieka zahrejeme na bod varu a vtedy doň vlejeme žĺtkoú zmes. Stále miešame metličkou, aby nám nevznikli hrudky, až pokiaľ nám krém nezhustne. Potom máme 2 možnosti - bud hrniec hneď položíme do drezu s ľadovou vodou a za občasného miešania necháme vychladnúť, alebo ho preložíme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou ktorú dáme priamo na krém (aby sa nevytvorila koža) a necháme vychladnúť. Vychladnutý a prikrytý krém odložíme do chladničky.

V deň D si z chladničky vyberieme 100g masla, ktoré necháme zmäknúť, pridáme práškový cukor a elekrickým šľahačom vyšľaháme do svetlého krému a postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý pudingový základ a šľaháme, kým nezískame krásny, lesklý vanilkový krém. Krém preložíme do zdobiaceho vrecka.

Korpus si pozdĺžne prekrojíme a na spodok z vrecka nastriekame vanilkový krém - môžeme ho tam inak namazať aj stierkou, nemusíme použiť zdobiace vrecko. Odložíme do chladničky a vyšľaháme si karamelovú šľahačku. Môžeme pridať aj 1 stužovač, ak máme obavy, aby sa moc neroztekala. Šľahačku navstvíme na krém a zase odložíme do chladničky.

Pripravíme si čokoládovú ganache - 150ml šľahačky privedieme k bodu varu, nasypeme 150g tmavej čokolády (50%), prikryjeme pokrievkou a počkáme 2 minútky. Potom metličkou rozmiešame na lesklú ganache, ktorú necháme vychladnúť za občasného premiešania. Ganache nalejeme postupne na krémeš a máme hotovo! Ten už môže v chladničke čakať na svoj čas.

 

 

 

 

 


Pridať komentár