Čokoládový chlebík s hruškami a karamelom


Tento koláčik je skôr zo série "víkendové mlsanie" ako desiatové dobroty :) Je to taký typický jesenný koláčik s vôňou škorice a chuťou čokolády, karamelu a pečených hrušiek. Pre môj lepší pocit z mlsania, používam mix celozrnnej a hladkej špaldy (viac vlákniny, vyššia výživová hodnota). Po upečení nemusíte chlebík polievať polevou vôbec a bude chutiť výborne. No ak máte zrovna chuť na silnú čoko-karamelovú chuť, odporúčam ho poliať ganache a pofŕkať domácim karamelom. Z množstva surovín na výrobu karamelu, ktoré nižšie uvádzam, Vám vyjde väčší pohár lahodného karamelu, z ktorého na chlebík použijete lyžicu, dve. Zvyšok odložte do chladničky a uvidíte, že dlho sa tam nepobudne. Ak potrebujete, aby opäť získal tekutú konzistenciu, stačí ho ohriať.

Budete potrebovať

1,5 hrnčeka múky (používam mix celozrnnej a hladkej)
50g kvalitného kakaa
1ČL prášku do pečiva
1ČL sódy bikarbóny
1ČL škorice
vanilka
štipka soli
100g cukru
190g mlieka
80g oleja
120g jablkovej (inej ovocnej) presnidávky
3 hrušky

Na polevu
čoko ganache - 60g čokolády (kvalitnej aspoň 50%) + 70g sladkej smotany
karamel - 200g cukru, 90g masla, 125g sladkej smotany (0,5KL soli ak chcete slaný karamel)

 

Postup
Do väčšej misy si preosejeme múky, kakao, prášok do pečiva a sódu. Pridáme soľ, škoricu, vanilku a cukor a dopre premiešame.
V menšej miske si zmiešame mlieko, olej a presnidávku. Modrú zmes nalejeme do suchej a premiešame tak, aby sa všetky suroviny dobre spojili. Cesto nechceme miešať príliš dlho a intenzívne.
Formu na biskupský chlebík (25x11cm) vyložíme papierom na pečenie a vylejeme do mej cesto. Hrušky poprášime múkou a zapichneme do cesta.
Chlebík pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C asi hodinu (treba kontrolovať prepečenie špáratkom).
Keď nám chlebík úplne vychladne, môžeme ho poliať čoko ganache a pofŕkať karamelom.

Príprava čoko ganache - smotanu si zohrejeme na bod varu a vylejeme ju na nalámanú čokoládu. Počkáme minútku a vymiešame krásnu lesklú ganache.

Príprava (slaného) karamelu - nasucho úplne rozpustíme cukor na strednom plameni a keď bude komplet tekutý tak pridáme maslo a miešame, až kým sa karamel krásne spojí. Môže to vyzerať ako nemožná úloha, ale po chvíli miešania sa hmota NAOZAJ spojí. V ďaľšom kroku naozaj pomaličky prilievame smotanu izbovej teploty, stále miešame, karamel nám silno bublinkuje. Necháme minútku dve prebublať a odstavíme z plameňa. Nakoniec pridáme soľ podľa chuti - 1/4 KL karamel bude jemne slaný, pri celej KL bude výrazne slaný. Karamel nám stuhne ako bude chladnúť. Skladujeme v skle v chladničke asi mesiac.


Pridať komentár