Jedlé oči (nielen na Halloween)


Nielen na Halloween sú OČI u nás neoddeliteľnou súčasťou veselých tanierov či desiatových boxíkov ... pre deti ale aj pre dospelých :)

Jedlé oči si samozrejme môžete kúpiť aj v obchode, ale ak sa Vám niekedy bude chcieť aj s deťmi zabaviť a zaexperimentovať si trošku, môžete si skúsiť takéto oči pripraviť aj sami doma.

Na ich výrobu môžete použiť viacero surovín a zreničky môžete zafarbiť viacerými spôsobmi.

Základný recept na cukrové oči 

1 menšie bielko
1 a 1/3 hrnčeka práškového cukru

Bielko s cukrom šľaháme asi 4-5 minút. Potrebujeme dosiahnuť hmotu vláčnu, dosť hustú nato, aby sa nám neroztehala ale zase dosť riedku nato, aby sme vedeli tvarovať pekné pravidelné "bielka". Ak máte cukrársku špičku, použite ju na nastriekanie bielok na papier na pečenie. Ak nie, postačí Vám aj pevnejší zdobiaci sáčok, ktorému odstrihnete špičku.

Oči si môžete vymodelovať aj z marcipánu či fondánovej hmoty.

 

Ako na zreničky

Možností je viacero:

1. alternatíva je cukrovú hmotu zafarbiť na nastriekať na biele oči

2. alternatíva je použiť ako zreničku napríklad mini čokoládový chips, slnečnicové semiačko (aj máčané v čokoláde) či jedlú perličku

3. alternatíva je použiť potravinárske fixy na dokreslenie zreničky na bielko

Ak sa rozhodnete cukrovú hmotu zafarbiť, môžete to urobiť pomocou :

  • potravinárskych gélových farieb - ak náhodou nebudete vedieť zohnať čierne farbivo tak si ho viete vyrobiť pomocou namiešania zelenej + červenej + modrej farby.
  • prírodných farieb - čierne kakao (black cocoa) alebo klasické čierne uhlie

Z cukrovej hmoty si viete vyrobiť aj iné halloweenske jedlé drobnosti ako mini pavúčiky, mini netopiere, či prekrížené kosti. Nechajte sa uniesť na krídlach fantázie.

Pozn. Oči nechajte uschnúť aspoň 24 hodín, aby sa Vám dobre odlepovali od podložky.


Pridať komentár