Mandľovo čokoládové pralinky so slaným karamelom


Tieto pralinky vznikli ako alternatíva ku tradičným šuhajdám, na ktorých nám doma viacerým vadí "tvrdá čokoláda" rum , orechy a niektorým z nás dokonca aj hrozienka! v plnke :) Tak som skúšala dať dokopy suroviny, ktoré majú všetci radi a vznikla akási vynovená šuhajda. Chuť je jednoduchá, nekomplikované, neurazí deti ani dospelých, vyskúšajte a dajte mi keď tak vedieť, čo vy nato :) Ak nemáte radi mandľové maslo, použite akékoľvek iné orechové maslo a ak je príliš tehuté, vykompenzujte to viac percentnou čokoládou a keď bude treba, doslaďte práškovým cukrom. 

Budete potrebovať:

1 hrnček kvalitnej tmavej čokolády (cca 150g)
1/2 hrnčeka čistého mandľového masla
slaný karamel 

NA SLANÝ KARAMEL
200g cukru
90g masla
125g sladkej smotany na šľahanie
1/2-1 KL soli

Postup :

Najprv si nachystáme si slaný karamel. 

Nasucho na panvici úplne rozpustíme cukor na strednom plameni a keď bude komplet tekutý tak pridáme maslo a miešame, až kým sa karamel krásne spojí. Môže to vyzerať ako nemožná úloha, ale po chvíli miešania sa hmota NAOZAJ spojí. V ďaľšom kroku naozaj pomaličky prilievame smotanu izbovej teploty, stále miešame, karamel nám silno bublinkuje. Necháme minútku dve prebublať a odstavíme z plameňa. Nakoniec pridáme soľ podľa chuti - 1/4 KL karamel bude jemne slaný, pri celej KL bude výrazne slaný. Karamel nám stuhne ako bude chladnúť. Skladujeme v skle v chladničke asi mesiac.

Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu, vmiešame do nej mandľové maslo. Do malých košíčkov dáme asi jednu čajovú lyžičku čokoládovej zmesi a dáme zachladiť. Teplý karamel si preložíme do zdobiaceho vrecúška a do každého košíčka nastriekame asi pol lyžičku karamelu. Necháme chvíľu zachladiť a už len doplníme po lyžičke čokoládovej zmesi a dozdobíme každý košíček. Ja som použila domáci prírodou farbený kokos, cukrové hviezdičky a prírodou farbenú cukrovú posýpku, môžete ale použiť aj drvené oriešky, či pofŕkať bielou čokoládou :)

Pralinky skladujte v chlade.

 


Pridať komentár