Ozaj medové medovníčky (bez cukru)


Aj vy tak ľúbite medovníčky? My veľmi! Vôňa perníkového korenia sa šíri z našej kuchyne väčšinou už novembri, tak nejako prirodzene kompenzuje sychravé počasie, omrznuté uši a opadané lístie v lese. Keď bola naša dcéra malinká a chcela ochutnávať z vianočných koláčikov, pustila som sa do pátrania takých, pri ktorých by som nemala výčitky z množstva cukru a s čistým svedomím by som jej ich mohla dať chrumkať. A tak už tradične pečieme 2 druhy medovníčkov - také tie klasickejšie, kde sa med, maslo, cukor, vajíčko zahrejú nad parou a potom tieto - špaldové, bez cukru a dokonca aj bez tuku. Zvykneme si ich pribaliť na výlety jesennou a zimnou krajinou. Cesto pozostáva len z pár ingrediencií, na počudovanie sa s ním dobre pracuje a medovníčky sú upečené za 5 minút. 

 

Budete potrebovať :

90g špalda hladká
80g špalda celozrnná
100g tekutý med
1 vajíčko do cesta + 1 na potretie medovníčkov
1-1,5KL perníkové korenie
1KL jedlá sóda

 

 

Postup :

V mise si zmiešame obe múky, sódu a perníkové korenie. V inej mise poriadne rozšľaháme 1 celé vajíčko a med. Potom prisypeme múčnu zmes a vymiešame vcelku lepkavé cesto, ktoré hneď zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 6 hodín odpočívať. Pred pečením cesto vyberieme z chladu, rozvaľkáme a vykrajujeme medoivníčky. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 200C max 5-6 minút, hneď ako chytia krásne hnedú farbu ich vyberieme a okamžite ešte za horúca ich potriebe rozšľahaným vajíčkom. Tento malý trik im dodá krásny lesk. Medovníčky sú tak príjemne sladké, po vychladnutí môžete zdobiť cukrovou polevou ak chcete. Ak nepoužijete celozrnnú múku, ktorá je sama o sebe jemne sladká a viac pije tekutiny, možno budete musieť trošku viac podsypávať múkou pri vaľkaní. 

 

 

 


Pridať komentár