Zdravá farebná posýpka bez cukru


Farebná posýpka perfektne ozvláštni každú domácu dobrotku. Muffiny s krémovou čapicou, koláčik s čokoládovou polevou či úplne obyčajý pohár jogurtu vyzerajú oveľa lákavejšie, ak ich poprášite troškou farebnej posýpky. Tú si môžete samozrejme kúpiť aj v obchode, je ich tam od výmyslu sveta, ale z vlastnej skúsenosti viem, že tých bez umelých farbív je ako šafránu. Recept na túto poskýpku dokonca neobsahuje ani cukor a myslím, že je rovnako efektná ako tá kupovaná. Navyše si ju môžete urobiť doma spolu s deťmi a zafarbiť si ju na také odtiene, ktoré sa vám páčia najviac. Na jej výrobu si vystačíte s dvoma ingredienciami - KOKOS a farbivo.

PS. malý sklenený pohárok s domácou posýpkou môže byť aj milý darček

Budete potrebovať

strúhaný kokos
prírodné farbivá

Pri farbení máte viacero možností. Úplne najjednoduchšie je to s použitím hotových prírodných práškových farbív zo sušenej zeleniny, ovocia, korenín. Tieto si môžete kúpiť v obchodíku so zdravou výživou alebo objednať cez internet. 

žltá - kurkuma

ružová - prášok z cvikle

modrá - spirulina prášok

zelená - vznikne vám zmiešaním žltej a modrej (alebo matcha prášok)

fialová - vznikne vám zmiešaním ružovej a modrej

oranžová - vznikne vám zmiešaním žltej a ružovej

Super je, že intenzitu farby si volíte sami tým, koľko prášku použijete. Môžete si tak vytvoriť posýpkové "ombré" od jemne ružovej až po úplne sýtu magentovú ... to ocení každý perníkový jednorožec :)

Ďalšou alternatívou je použitie ovocných a zeleninových štiav. 

žltá - šafrán

oranžová - mrkva, sladké zemiaky

ružová - jahody, maliny

zelená - špenát

modrá - červená kapusta a štipka sódy bikarbóny

červená - kápia

fialová - čučoriedky

tmavá tyrkysová - čučoriedky a štipka sódy bikarbóny

S farbami sa môžete hrať, miešať ich, pridať do každej štipku sódy alebo kvapku citrónu a nechať sa spolu s deťmi prekvapiť nečakaným odtieňom. 

 

Postup

Výroba poskýpky je úplne jednoduchá. Ak použijete práškovú farbu, tak ju rozmiešajte v kávovej lyžičke vody a nasypte strúhaný kokos. Odporúčam nasypať ho na začiatku radšej menej a postupne prisypať toľko, aby bol poriadne obalený farbou. Potom už len kokos rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a dajte sušiť do rúry na 45 stupňov (alebo v lete na slniečko). Ak máte sušičku ovocia, usušte kokos v nej. 

Ak použijete ovocie alebo zeleninu, stačí vým 1-2 kávové lyžičky. Maliny a čučoriedky odporúčam najprv povariť a potom len pretlačiť šťavu cez sitko. Ďalší postup je úplne rovnaký ako pri práškových farbách.

 


Pridať komentár