Celozrnný špaldový toastový chlebík


Ak doma pečiem chlebík, väčšinou je to v kváskovej verzii, ale niekedy nemá človek toľko času, alebo si to celé zle vyráta a zistí, že potrebuje upiecť dobrý, výživný chlebík a rýchlo :) A to je presne ten čas, kedy siahnem po droždí, forme na chleba a idem nato. Navyše - sendvičový chlieb sa oveľa lepšie zmestí aj do lunchboxu :)

Budete potrebovať

250ml teplá voda
60ml teplé mlieko
1,5 KL med
Droždie - 1,5KL sušené alebo 20g čerstvé
250g biela špalda (pšenica)
165g celozrnná špalda (pšenica)
2PL olivový olej
1,5KL soľ


Postup

Zmiešame si mlieko s vodou. Odlejeme trošku do misky, zmiešame s medom a droždím, pridáme za lyžicu múky a 5 minút necháme vzísť kvások. Medzitým si navážime ostatné suroviny do misy, pridáme kvások a hnetieme robotom cca 4 minúty, kým sa cesto nezačne odliepať od stien misy. Môžeme samozrejme spracovať aj ručne, ako nám lepšie vyhovuje. Cesto vyklopíme na jemne múkou posypanú dosku a vytvarujeme pevný bochník, ktorý vrátime do misy, zakryjeme  necháme podkysnút kým zdvojnásobí objem. Potom z cesta vytlačíme vzduch, zmotáme ho do bochníka a vo vymastenej forme zase necháme nakysnúť, kým nám prelezie okraj formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 190C cca 40-50 minút. Po 20 minútach môžeme zhora prikryť alobalom, ak by moc rýchlo tmavol.