News RSS



Jablkovo-maková štrúdľa z Lavaša

Arménsky chlieb Lavaš často používame na slané či sladké wrapy a máme ho veľmi radi pre jeho chuť a úžasne čisté zloženie - len múka, voda a soľ. No a okrem toho sa z neho dajú vykúzliť aj bleskové a zdravé dezerty ako napríklad táto štrúdľa. Použila som škoricový Lavaš - má v zložení štipku ďatlovej pasty a škoricu a perfektne sa s ním pracuje. No a výsledok je úžasný! Štrúdla nepraská, je upečená hop-šup a chutí veľmi podobne ako náročná "ťahaná štrúdla" mňam! Budete potrebovať 1 plát Lavaš - arménsky chlieb (ja som použila škoricový)3 jabĺčka100g maku1-2PL cukru (iného sladidla - med, ďatlový sirup, javorový či obilný sirup)kúsok maslavajíčko na potretie   Postup Plát lavašu si potrieme rozpusteným maslom a...

Pokračovať v čítaní



Tvarohový koláč s lesným ovocím

Tvarohový koláčik, ak nepridáte píliš veľa cukru, je z času na čas úžasnou desiatou či olovrantom. Koláčik je taká bielkovinová bomba, tak u menších detičiek s ním opatrnne a v radšej menších množstvách. Ovocie môžete použiť v podstate akékoľvek, ale nám najlepšie chutí s tým bobuľovým. Ak sa vyhýbate cukru, pokojne ho nahraďte medom, javorovým alebo obilným sirupom. Na chuti mu to neuberie :)   Budete potrebovať 3 vajíčka80-100g cukru (iného sladidla)100g zmäknutého masla5 lyžíc detskej krupice (hrubej múky)1čl prášku do pečiva500g tvarohuVanilkaŠtipka soliBobuľové ovocie   Postup Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov a štipky soli. V inej mise (utrieme) vyšľaháme spolu žĺtky, zmäknuté maslo a cukor. Potom zašľaháme tvaroh a nakoniec krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkou....

Pokračovať v čítaní



Mrkvánky bez cukru s povidlami

Recept na mrkvánky je až notoricky známy, no napriek tomu ich pridávam aj sem na blog, pretože sú ideálnym snackom, desiatou či olovrantom, ak máte chuť na sladké a zároveň sa chcete vyhnúť pridanému cukru. V ich zložení je len pár základných surovín. Super dôležitým je ale výber hustého džemu, ktorý sa pri pečení neroztečie a zároveň nepridá zbytočný cukor. V našom prípade je voľba jasná - slivkové (jablkové, hruškové) povidla. Povidla kupujem z overeného zdroja, ovocie sa varí takmer celý deň pomaly vo veľkom hrnci na záhrade, cukor sa nepridáva žiaden. Budete potrebovať 200g nastrúhanej mrkvy200g múky (mix celozrnnej a hladkej)100g zmäknutého masla1KL prášku do pečiva  Hustý lekvár - ideálne povidla bez cukru Podľa chuti - škorica, vanilka či...

Pokračovať v čítaní



Ovocná bublanina

Tento úplne klasický a tradičný koláčik je u nás jeden z najobľúbenejších. Vďaka našľahanému cestu je úplne ľahúčky, jemne sladký a vďaka ovociu príjemne osviežujúci. Oplatí sa doň použiť ovocie čerstvé, to mrazené (s výnimkou malých bocuľovín) má tendenciu pustiť priveľa vody a koláčik zbytočne zaťažiť. No a keď časť múky vymeníte za celozrnnú, je vhodný z času na čas aj pre detičky na desiatu. Budete potrebovať 250g polohrubej špaldovej (pšeničnej) múky (mix bielej a celozrnnej)90g hnedého cukru (kto má rád sladšie nech dá viac)1KL vanilky4 vajíčka1dcl mlieka (vody)1dcl oleja (rozpusteného masla alebo ghee)1čl sódy bikarbóny1,5čl prášku do pečiva   Postup Bielka vyšľaháme s cukrom do lesklej a hustej peny. Postupne zašľáhame žĺtka jedno po druhom, potom olej, mlieko a nakoniec...

Pokračovať v čítaní



Slivkový koláč s kyslým mliekom a mandľovou posýpkou

 V druhej polovici leta sa vždy tešíme na sladučké slivky a sú roky, kedy ich je toľko, že ani nevieme čo s nimi, varíme lekvár, mrazíme ich, pečieme koláče :) Tento jednoduchý koláč s kyslým mliekom a krupicou je náš obľúbený. Mandľová posýpka mu dodá zaujímavý šmrnc, ale ak máte radi klasiku, posypte ho tradičnou posýpkou z cukru, hrubej múky a masla, nijako mu to na chuti neuberie.     Budete potrebovať 1 šálka hladkej špaldovej (pšeničnej) múky1 šálka špaldovej (detskej pšenicnej) krupice1/2 šálky oleja1/2 šálky cukru (ak máte radšej sladšie, dajte viac)1 šálka kyslého mlieka2 vajíčka1KL prášku do pečiva1KL sódy bikarbóny1kg sliviek rozrezaných na polovice Na posýpku30g masla50g mandlí (použila som plátkové, ale ideál sú drvené)vanilkahnedý cukor podla chuti...

Pokračovať v čítaní