Citrónový chlebíček nepečieme často, lebo obsahuje trošku viac cukru, ako je u nás pri pečení bežné. No je to potrebné na vyváženie kyslých citrónových tónov. Jeho najväčším fanúšikom u nás je môj manžel :) a úplne najlepšie mu chutí parádne vychladený priamo z chladničky. Ak máte radi citrónovú chuť, vyskúšajte a napíšte nám, ako sa Vám pozdával. Ak ste vegáni, alebo máte alergie spojené s mliečnymi produktami, zameňte mlieko aj jogurt za rastlinnú verziu, ktorá Vám vyhovuje.
Budete potrebovať
2 hrnčeky múky (používam mix špaldy czr a hladkej)
2KL prášku do pečiva
1KL sóda bikarbóna
1/4KL soli
3/4 - 1 hrnček cukru
3/4 hrnčeka mlieka (rastlinného alebo kravského)
1/2 hrnčeka jogurtu (rastlinného alebo kravského)
1/4 hrnčeka oleja
1/4 hrnčeka citrónovej šťavy
Kôra z 1 veľkého chemicky neošetreného citróna
Pár kvapiek čistého citrónového esenciálneho oleja (nemusí byť)
Vanilka (nemusí byť)
Na citrónovú polevu : 1/2 hrnčeka práškového cukru a 1PL citrónovej šťavy
Postup
Vymažeme (môžeme aj vysypať) si formu na chlebíček. Vo väčšej mise zmiešame suché ingrediencie - múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, cukor. V menšej miske zmiešame mokré ingrediencie - mlieko, jogurt, olej, citrónovú šťavu, pár kvapiek esenciálneho oleja a primiešame aj nastrúhanú kôru z citróna. Pri jej strúhaní dajte pozor, aby ste ostrúhali len tú žltú vrchnú časť kôry, ktorá nie je horká. Nalejeme mokré do suchého, poriadne premiešame, vylejeme do formy a pečieme cca 50-55 minút na 175C. Prepečenie kontrolujeme špáratkom. Po upečení necháme chlebík vychladnúť na mriežke a keď chceme, môžeme ho poliať citrónovou polevou, ktorú si vyrobíme vymiešaním 1/2 hrnčeka práškového cukru s 1PL citrónovej šťavy.
Pridať komentár