Jablkovo-maková štrúdľa z Lavaša


Arménsky chlieb Lavaš často používame na slané či sladké wrapy a máme ho veľmi radi pre jeho chuť a úžasne čisté zloženie - len múka, voda a soľ. No a okrem toho sa z neho dajú vykúzliť aj bleskové a zdravé dezerty ako napríklad táto štrúdľa. Použila som škoricový Lavaš - má v zložení štipku ďatlovej pasty a škoricu a perfektne sa s ním pracuje. No a výsledok je úžasný! Štrúdla nepraská, je upečená hop-šup a chutí veľmi podobne ako náročná "ťahaná štrúdla" mňam!

Budete potrebovať

1 plát Lavaš - arménsky chlieb (ja som použila škoricový)
3 jabĺčka
100g maku
1-2PL cukru (iného sladidla - med, ďatlový sirup, javorový či obilný sirup)
kúsok masla
vajíčko na potretie

 

Postup

Plát lavašu si potrieme rozpusteným maslom a preložíme napoly. Mak si pomelieme, jabĺčka nastrúhame. V miske dobre premiešame mak s jabĺčkami a podľa sladkosti jabĺk dosladíme cukrom, medom, ďatlovým, javorovým alebo obilným sirupom (ako to máte radi). Zmes rozotrieme na lavaš a zavinieme ako keď pečieme tradičnú štrúdľu. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180C cca 15-20 minút.