Jablkový koláč so slaným karamelom


Sezóna šťavnatých sladkých jabĺk je v plnom prúde a k jablkám neodmysliteľne patrí škorica a u nás doma aj slaný karamel. Ale ten vlastne patrí asi k akémukoľvek jedlu, občas postačí aj obyčajná lyžica. Prinášame Vám náš obľúbený jesenný jablkový koláč, tak si spolu s deťmi rozvoňajte kuchyňu škoricou a pečenými jabĺčkami aj vy. 

Budete potrebovať : 

NA SLANÝ KARAMEL

200g cukru
90g masla
125g sladkej smotany na šľahanie
1/2-1 KL soli

NA CESTO

4 veľké jablká
1 PL cukor
2 kopcovité KL škorice
125g masla
185g vody (mlieka)
80g cukru
2 vajíčka
185g múky
1KL jedlej sódy
1KL prášku do pečiva
3-4PL slaného karamelu
Orechy vlašské alebo pekanové


Postup :

Začneme výrobou karamelu, aby nám stihol stuhnúť. Nasucho úplne rozpustíme cukor na strednom plameni a keď bude komplet tekutý tak pridáme maslo a miešame, až kým sa karamel krásne spojí. Môže to vyzerať ako nemožná úloha, ale po chvíli miešania sa hmota NAOZAJ spojí. V ďaľšom kroku naozaj pomaličky prilievame smotanu izbovej teploty, stále miešame, karamel nám silno bublinkuje. Necháme minútku dve prebublať a odstavíme z plameňa. Nakoniec pridáme soľ podľa chuti - 1/4 KL karamel bude jemne slaný, pri celej KL bude výrazne slaný. Karamel nám stuhne ako bude chladnúť. Skladujeme v skle v chladničke asi mesiac.

Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Poriadne premiešame s 1PL cukru a škoricou a preložíme do tortovej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. V mise zmiešame rozpustené maslo, vodu/mlieko, vajíčka, cukor a múku zmiešanú s práškom do pečiva a jedlou sódou. Cesto vylejeme na jablká a ozdobíme orechami. 3-4PL slaného karamelu cik-cak nalejeme na koláč a pečieme cca 40-50 minút na 180C.

 

 

 


Pridať komentár