Jahodové ovsené štvorce


Začala sa JAHODOVÁ sezóna!!! Juchúúúú, KONEČNE! Jahody sú úplne prvé jarné ovocie a otvárajú bránu ďaľším mňamkám - hrášok, čerešne, marhule, maliny, broskyne ... ešteže nedozrieva všetko naraz a my budeme stíhať pomedzi jedenie čerstvého ovocia pridávať aj naše obľúbené recepty <3

Tieto jahodové štvorce sú ideálne ako sladký snack alebo možno aj dezert k dobrej káve či čaju. Môžete ale aj nemusíte nakoniec štvorvce poliať cukrovou polevou, záleží ako veľmi sladké si ich budete priať.

Budete potrebovať:

1 hrnček (225ml) jemných ovsených vločiek
3/4 hrnčeka múky
1/4 až 1/3 hnedého cukru
vanilka
štipka soli
85g rozpusteného masla (kokosového oleja)
2 hrnčeky nadrobno nakrájaných jahôd
1PL kukuričného škrobu
šťava z 1/2 citróna
1PL hnedého cukru (rozdelená na 2 časti)

na cukrovú polevu - 1/4 hrnčeka (hnedého) práškového cukru a citrónová šťava

 

 

Postup:

Do väčšej misy nasypeme ovsené vločky, múku, vanilku, soľ a premiešame. Prilejeme rozpustené maslo a poriadne rozmiešame, aby nám vznikla rovnomerne maslová hmota podobná posýpke. Odoberieme z nej 1/2 hrnčeka, ktorú použijeme neskôr. Vyložíme si zapekaciu formu veľkosti cca 20x20cm papierom na pečenie a vsypeme a poriadne lyžicou utlačíme na jej spodok "cesto". Naň navrstvíme polovicu nakrájaných jahôd (1 hrnček), tie rovnomerne posypeme kukuričným škrobom a polovicou polievkovej lyžice cukru. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Navrch navrstvíme zbytok jahôd, ktoré posypeme zvyšnou polovicou polievkovej lyžice cukru. Nakoniec celý koláčik posypeme odloženou posýpkou a dáme piecť do rúry vopred vyhriatej na 190C. Pečieme cca 30-40 minút, koláčik jemne zhnedne a bude krásne rozvoniavať.

Upečené necháme môžeme pofŕkať cukrovou polevou, ktorú pripravíme zmiešaním práškového cukru a citrónovej šťavy.

Štvorce nám vydržia v chladničke čerstvé asi 4-5 dní. 

  

 

 

 

 

 


Pridať komentár