Jemná špaldová bábovka s kyslým mliekom


Táto jemná, nie príliš sladká bábovka je jedna z nšich najobľúbenejších. Keď časť bielej múky nahradíte celozrnnou, prípadne ovsenou múkou, môžete si kúsok či dva dať bez väčších výčitiek aj na raňajky s kávičkou či kakaukom. No a ak k Vám zavíta nečakaná návšteva a vy ju náhodou budete mať upečenú, tak kopčekom čerstvej šľahačky ju pozdvihnete na seriózny dezert :)


Budete potrebovať

3 celé vajíčka
150g javorového sirupu (medu, cukru)
140g oleja (ghee)
1KL vanilky

380g špaldovej múky (kombinácia celozrnnej hladkej a bielej)
1KL sódy bikarbóny
2KL prášku do pečiva
štipka soli
400g zakysaného mlieka
100-150g čokoládové čipsy, oriešky

 


Postup

Vyšľaháme si vajíčka, javorový sirup (cukor či med), olej a vanilku a šľaháme, kým získame nadýchanú zmes. Potom pridáme múku zmiešanú so sódou a PDP, soľ, kyslé mlieko. Poriadne premiešame a nakoniec prisypeme čokoládu, prípadne oriešky. Vymastíme a vysypeme si formu na bábovku a pečieme v predhriatej rúre na 175 stupňoch cca 50-55 minút. Prepečenie skontrolujeme špáratkom.