Najlepšia vianočka od Péťu


Recept na túto vianočku som dostala od nášho obľúbeného kamaráta Péťu z Prahy. Pri jednej z jeho ciet do Bratislavy nám ju priniesol ochutnať a bola tak výnimočne jemná a voňala po mandliach, že odvtedy už inú ani nepečieme. V pôvodnom recepte bola čisto bravčová masť, ale obom sa nám osvedčilo kombinovať maslo s masťou alebo použiť iba čisté maslo. Masť však dodá vianočke vláčnosť a jemnosť. Ak máte radi vianočku sladšiu, neváhajte a pridajte viac cukru :) My si vianočku potrieme maslom a domácim džemom alebo orieškovým maslom a tak nám bohate postačuje uvedených 50g cukru. Dobrú chuť!

Budete potrebovať:

250ml mieko podľa výberu
droždie - 1 balíček sušeného alebo 25g čerstvého
vanilka
100g tuku - maslo alebo kombinácia masla a masti
hrozienka alebo brusnice
50g mleté mandle
5g soľ
500g múka podľa výberu
1 žĺtko
50g cukor

Postup:

Najprv si zarobíme kvások - v troche vlažnéjo mlieka rozmiešame droždie, lyžičku cukru a lyžicu múky. Medzitým si navážime a zmiešame múku, cukor, soľ, a vanilku. Rozpustíme maslo, prilejeme zvyšné mlieko, pridáme žĺtko. Premiešame a vlejeme do suchej zmesi, pridáme vzídený kvások a v robote vypracujeme elastické nelepivé cesto. Na teplom mieste necháme nakvasiť a potom rozdelíme na 6 bochníčkov, každý po cca 170g a necháme podkvasiť asi 15 minút. Z bochníčkov vyvaľkáme 6 rovnako dlhých a hrubých prameňov a zapletieme vianočku. Prikryjeme ju a necháme podkysnúť. Potrieme vajíčkom a možeme posypať plátkami mandlí a pečieme v rúre zohriatej na 165 stupňov cca 45 minút s ventilátorom. 


1 komentár


  • Sasa

    Dobry den,prosim vas,muku ste davali hladku? Pise sa sice podla vyberu,ale aku ste davali vy? 😊Dakujem.


Pridať komentár