Ovocná bublanina


Tento úplne klasický a tradičný koláčik je u nás jeden z najobľúbenejších. Vďaka našľahanému cestu je úplne ľahúčky, jemne sladký a vďaka ovociu príjemne osviežujúci. Oplatí sa doň použiť ovocie čerstvé, to mrazené (s výnimkou malých bocuľovín) má tendenciu pustiť priveľa vody a koláčik zbytočne zaťažiť. No a keď časť múky vymeníte za celozrnnú, je vhodný z času na čas aj pre detičky na desiatu.

Budete potrebovať

250g polohrubej špaldovej (pšeničnej) múky (mix bielej a celozrnnej)
90g hnedého cukru (kto má rád sladšie nech dá viac)
1KL vanilky
4 vajíčka
1dcl mlieka (vody)
1dcl oleja (rozpusteného masla alebo ghee)
1čl sódy bikarbóny
1,5čl prášku do pečiva

 

Postup

Bielka vyšľaháme s cukrom do lesklej a hustej peny. Postupne zašľáhame žĺtka jedno po druhom, potom olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Plech vymastíme maslom (ghee) a vysypeme hrubou múkou alebo vyložíme papierom na pečenie a cesto doň nalejeme. Na vrch poukladáme čerstvé alebo mrazené ovocie a pečieme na 170 stupňoch asi 20-25 minút. Treba si odsledovať.

Ako variáciu môžeme časť cesta zafarbiť kakaovým práškom a pridať do cesta oriešky, kúsky čokolády a sušené ovocie a upiecť trebárs aj v bábovkovej forme :)