Perníkové kváskové waffle


Máte radi sladké raňajky? U nás doma vedú a hovorím si - prečo nie? Keď sladké, tak najlepšie v prvej polovici dňa. A keď sladké, tak najlepšie s minimom rafinovaného cukru. Predstavujem Vám kváskovú verziu wafflí, do ktorej si pridáme perníkové korenie a prevonia celý dom. Kvások používam tuhý pšeničný - "lievito madre" ale myslím, že sa vôbec nič nestane, ak použijete aj ražný. Waffle je možné piecť aj bez toho, aby museli noc stráviť v chladničke, ale ak chcete naplno využiť benefity kvásku, pečte ich až ráno. 

Budete potrebovať:

100g kvásku "lievito madre"
350g mlieka alebo vody
70g rozpusteného masla 
1 vajíčko
2PL medu
150g špaldy hladkej
150g špaldy celozrnnej
1KL jedlej sódy
1KL perníkového korenia 
1/4L soli

 

 

Postup:

Lievito madre je pomerne tuhý kvások v porovnaní s ražným kváskom a mne sa osvedčilo si ho rozmixovať ponorným mixérom v troche tekutiny, v tomto prípade odlejte trochu mlieka (50g) a rozmixujte kvások. K nemu pridáme zvyšok mlieka, vychladnuté rozpustené maslo, vajíčko a med. Poriadne premiešame. V inej miske si zmiešame múky, sódu, soľ a korenie. Múčnu zmes nasypeme do vlhkej a rozhabarkujeme na tuhšie cestíčko, ktoré preložíme do uzavretej nádoby a necháme odpočívať pri izbovej teplote na linke 4-5 hodín. Potom preložíme do chladničky ideálne na noc a ráno je cesto pripravené na použitie. Vydrží v chladničke pár dní a tak môžete mať waffle každý krát teplé a čerstvé.