Máte radi pistácie? U nás su v TOP 3 hneď za kešu orieškami. V kombinácii s ovsenými vločkami a javorovým sirupom sú dokonalým snackom pre deti aj dospelých. Na výlete či v škole zaženú hlad na dlhšiu dobu a pretože sú navyše veľmi zdravé, môžete si ich dopriať častejšie.Pistácie sú pravdepodobne najstaršie orechy na svete, pestovali sa totiž na území Iraku a Iránu už 6000 pred Kristom. Dokonca aj ľudia staroveku verili v ich zdravotné a liečivé účinky. Obsahujú totiž vitamín A, C, E, B6 spolu s látkami ako niacín, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú, minerály ako magnézium, mangán, fosfor, železo, meď, kalcium, selén, zinok a okrem nich sodík, draslík a betakarotén. Tak dobú chuť!
Budete potrebovať:
1 hrnček vylúpaných nesolených pistácií
1 hrnček ovsených vločiek
1/4 lyžičky soli
2 PL olivového oleja
1/4 hrnčeka javorového sirupu
1/3 hrnčeka kokosu (lupienky alebo strúhaný)
Extra pistácie na posypanie
Extra javorový sirup na pokvapkanie
Postup:
V mixéri s S nožmi mixujeme spolu pistácie, vločky a soľ a keď máme takmer múku tak pridáme olej, premixujeme, prilejeme javorový sirup a mixujeme, kým nezískame lepivú hmotu. Tú potom rozotrieme do papierom vyloženej zapekacej misy, posypeme kokosom a extra pistáciami a pečieme 10-12 minút na 175C. Po upečení nakrájame na štvorce a pofŕkame ešte javorovým sirupom podľa chuti. Vo uzavretej nádobe vydržia asi týždeň.
Pridať komentár