Slané vege muffiny


Tieto muffiny sú skvelá alternatíva ku chlebíku a my ich radi raňajkujeme, desiatujeme aj večeriame :) Základom je strúhaná zelenina, celozrnná múka (používam špaldu) a o bielkovinu sa postarajú vajíčka a jogurt. Ak ich chcem baliť do lunchboxu na desiatu, tak ich pečiem večer predtým. Dajú sa rôzne alternovať, ak nemáte radi cukinu, nastrúhajte napríklad batáty, miesto strúhaného syru môžete použiť syr nakrájaný na kocky, chuť sa dá ozvláštniť parmezánom, bylinkami alebo Vašimi obľúbenými koreninami. Možností je neúrekom. 

Budete potrebovať

250g nastrúhanej cukiny
120 nastrúhanej mrkvy
30g hrášku
30g kukurice
125g strúhaného syra
125ml mlieka alebo vody 
70g smotanového jogurtu
60g olivového oleja
2 vajíčka
250g celozrnnej (špaldovej) múky
2KL prášku do pečiva
1KL sódy bikarbóny
soľ, prípadne korenie podľa chuti

 

 

Postup

Z nastrúhanej zeleniny poriadne vymačkáme všetku šťavu, najlepšiu skúsenosť mám, ak zeleninu zabalím do gázy alebo kuchynskej utierky a poriadne vyžmýkam. Potom pridáme kukuricu, hrášok, mlieko (vodu), vajíčka, jogurt, syr, olej, posolíme, okoreníme a poriadne premiešame. Zmiešame múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a postupne zapracujeme do mokrej zmesi. Silnejšou vrstvou masla si vymažeme plech pre 12 muffinov a naplníme cestom. Pečieme cca 25 minút na 180C, prípadne skontrolujeme špáratkom. Po upečení muffiny vynerieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Ak ich nechceme hneď jesť, tak najlepšie urobíme, ak ich zatvoríme do vzduchotesnej nádoby, ktorej spodok sme vyložili papierovou utierkou pre prípad, že by muffiny trochu pustili vlhkosť. Úplne perfektne sa im darí aj v mrazničke :)

 


Pridať komentár