V druhej polovici leta sa vždy tešíme na sladučké slivky a sú roky, kedy ich je toľko, že ani nevieme čo s nimi, varíme lekvár, mrazíme ich, pečieme koláče :) Tento jednoduchý koláč s kyslým mliekom a krupicou je náš obľúbený. Mandľová posýpka mu dodá zaujímavý šmrnc, ale ak máte radi klasiku, posypte ho tradičnou posýpkou z cukru, hrubej múky a masla, nijako mu to na chuti neuberie.
Budete potrebovať
1 šálka hladkej špaldovej (pšeničnej) múky
1 šálka špaldovej (detskej pšenicnej) krupice
1/2 šálky oleja
1/2 šálky cukru (ak máte radšej sladšie, dajte viac)
1 šálka kyslého mlieka
2 vajíčka
1KL prášku do pečiva
1KL sódy bikarbóny
1kg sliviek rozrezaných na polovice
Na posýpku
30g masla
50g mandlí (použila som plátkové, ale ideál sú drvené)
vanilka
hnedý cukor podla chuti
alebo
50g masla120g hrubej múky
vanilka
cukor podľa chuti
Postup
Vyšľaháme si vajíčka s cukrom a postupne zašľaháme olej, kyslé mlieko a nakoniec múku a krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Plech vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou a cesto rovnomerne rozotrieme. Na vrch poukladáme nahusto slivky otočené rezom nahor a posypeme posýpkou, ktorá sa nam viac páči :) Pecieme v rúre zohriatej na 180 stupnov asi 40 minút. Treba si odsledovať špáratkom.
Pridať komentár